It is said that practice puts the brains in your muscles. It is the best form to relive the concepts. It makes a man perfect. All of these incredible things relate to you if you are preparing for the Bank PO exam. Different sections of the exam can become confusing and challenging if you have not practised well before.

You must find different questions related to the sections to practice diligently. Practice lets you know the level of preparation and areas to be focused on. You can identify your weaknesses and strengths to work on them positively.

Therefore, if you are an aspirant of the Bank exam, go through this article prudently and gently to understand the pattern of questions and the ways to solve them to get the right answer. The simplification questions for Bank PO are here for your preparation.

Also Read: Do’s and Don’ts in Bank PO Exam: Let’s Know the Effective Tips for the UPSC Preparation

Simplification Questions for Bank PO

The bank PO questions are written below. Understand the pattern of the questions to solve them correctly. The latest simplification questions for bank PO will enable you to solve the questions in the right sequence which is significant for the exam. Let’s grab the opportunity to understand and practice the Bank PO questions.

What value should come in place of the x in the following questions?

#1. 65% of 1260 + √4489 – 16 × 27 = x

#a. 498

#b. 454

#c. 392

#d. 377

#e. 325

Answer: Option b

#2. 26 × 19 + 232 – 52% of 1350 = x

#a. 321

#b. 287

#c. 203

#d. 328

#e. 376

Answer: Option a

#3. 12% of 650 – 728 ÷ x + 24% of 450 = 130

#a. 18

#b. 13

#c. 14

#d. 16

#e. 17

Answer: Option b

#4. 1344 ÷ 14 ÷ 4 × 34 – 35% of 540 – 45% of 1320 = x

#a. 46

#b. 87

#c. 67

#d. 33

#e. 51

Answer: Option d

1344*34/14*4 – 35% of 540 – 45% of 1320 = x

816 – 189 – 594 = 33

#5. √x × 12 – 26% of 1650 – 13 × 34 = -19

#a.  2401

#b. 2119

#c.  3136

#d. 5329

#e. 5041

Answer: Option e

#6. 882 ÷ 14 + 1248 ÷ 13 – 1392 ÷ 16 = x% of 450

#a. 16

#b. 12

#c. 18

#d. 22

#e. 26

Answer: Option a

#7. √3136 + √3844 – √3481 = x

#a. 61

#b. 56

#c. 59

#d. 62

#e. 57

Answer: Option c

#8. 28% of x – 1105 ÷ 13 + 156 ÷ 6 = 67

#a. 550

#b. 350

#c. 650

#d. 450

#e. 250

Answer: Option d

#9. √2401 + √4761 – 18% of 650 = x

#a. -1

#b. 2

#c. 3

#d. -2

#e. 1

Answer: Option e

#10. 38% of 250 – 85% of 560 + 13 × x = 61

#a. 29

#b. 38

#c. 45

#d. 41

#e. 34

Answer: Option e

Also Read: How to Prepare a Resume for a Bank PO Interview? Step by Step Guide to Format Resume

More Simplification Questions for Bank PO Preparation

#1. 3.2% of 500 × 2. 4% of ? = 288

#a. 650

#b. 700

#c. 600

#d. 750

#e. 850

Answer: Option d

16 × 2.4

100 ? = 288

? = 750

#2. (–251 × 21 × (– 12)) ÷ ? = 158.13

#a. 250

#b. 400

#c. 300

#d. 15

#e. 18

Answer: Option b

(−251 × 21 × (−12))÷?= 15813

100

? = 400

#3. [(𝟏𝟑𝟎)𝟐 ÷ 𝟐𝟓 × 𝟏𝟓] ÷ 𝟑𝟎 =?

#a. 352

#b. 314

#c. 326

#d. 338

#e. 426

Answer: Option d

[ 130 × 130 ÷25 × 15]1/30 = 338

#4. 7854 × 549 ÷ 3 – 1425 × 321 + √961=?

#a. 979999

#b. 979888

#c. 979910

#d. 989890

#e. None of these.

Answer: Option b

7854 × 549 ÷ 3 – 1425 × 321 + √961 = ?

or, 7854 × 183 – 1425 × 321 + 31 = ?

or, 1437282 – 457425 + 31 = ?

or, ? = 979888

#5. 20% of (1/11) of (3/13) of (5/19) of (9/28) of 1521520 = ?

#a. 440

#b. 784

#c. 296

#d. 540

#e. 144

Answer: Option d

According to the question :

(1/5) × (1/11) × (3/13) × (5/19) × (9/28) × 1521520 = 540

#6. (10)2 + (7)3 + (243)1/5 = ?2 + 5

#a. 25

#b. 22

#c. 21

#d. 23

#e. 11

Answer: Option c

102 + 73 + (243)1/5 = ?2 + 5? 2 = 100 + 343 + 3 – 5 ?2 = 441? = √212? = 21

#7. √? – {72 / (9×2) } × √784 = 895 – √1296 × 24

#a. 27830

#b. 20449

#c. 27840

#d. 24508

#e. 24959

Answer: Option b

√? – {72 / (9×2) } × √784 = 895 – √1296 × 24√? – (72/18) × 28 = 895 – 36 × 24

? = (895 – 864 + 112)2

? = (143)2

? = 20449

#8. (0.0625)4 × 0.125 ÷ (0.5)9 = (0.5)? ÷ 0.25

#a. 13

#b. 16

#c. 10

#d. 12

#e. 15

Answer: Option d

(0.0625)4 × 0.125 ÷ (0.5)9 = (0.5)? ÷ 0.25

((0.5)4)4 × (0.5)3 ÷ (0.5)9 = (0.5)? ÷ (0.5)2

(0.5)16 × (0.5)3 ÷ (0.5)9 = (0.5)? ÷ (0.5)2

16 + 3 – 9 = ? – 2

10 + 2 = ?

12 = ?

#9. 366.633 + 636.36 – 666.333 – 33.366 + 3336.33 = ?

#a. 3639.624

#b. 4532.224

#c. 3242.332

#d. 4426.634

#e. None of these

Answer: Option a

366.633 + 636.36 – 666.333 – 33.366 + 3336.33 = ?

3639.624 = ?

#10. 8200 × 67 – 32518 = ? × 90 + 12

#a. 5743

#b. 6587

#c. 5796

#d. 6425

#e. None of these

Answer: Option a

8200 × 67 – 32518 =? × 90 + 12

549400 – 32518 =? × 90 + 12

516882 = ? × 90 + 12

? × 90 = 516882 – 12

? = (516870/90)

? = 5743

#11. 12.5 × 151.2 + 752.64 – 1858.64 = ?2

#a. – 28

#b. 21

#c. – 31

#d.16

#e. 27

Answer: Option a

12.5 × 151.2 + 752.64 – 1858.64 = ?2

?2 = 125 ×1512/100 + 752.64 – 1858.64

?2 = 378 × 5 + 752.64 – 1858.64

?2 = 1890 – 1106

?2 = 784

? = ± 28

#12. (? × 21% of 210) ÷ (17% of 170) = 3087 ÷ ?

#a. 15

#b. 3√2

#c. 15√5

#d. 17√7

#e. None of these

Answer: Option d

(? × 21% of 210) ÷ (17% of 170) = 3087 ÷ ?

(? × 441 ÷ 289) = 3087 ÷ ?

?2 = 3087 × 289 ÷ 441

?2 = 289 × 7

? = 17 √7

#13. {(729 × 81) / (216 × 16 × 81)} = ?

#a. (93/47)

#b. (73/47)

#c. ((95/67)

#d. (82/47)

#e. (93/65)

Answer: Option c

{(729 × 81) / (216 × 16 × 81)} = ?

{(93 × 92) / (216 × 4 × 4 × 9 × 9)} = ?

{(93 × 92) / (63 × 36 × 36)} = ?

{(93 × 92) / (63 × 62× 62)} = ?

= (95 / 67)

#14. √√𝟒𝟗𝟎𝟎 + √𝟓𝟒𝟕𝟔=?

#a. 576

#b. 144

#c. 256

#d. 16

#e. 12

Answer: Option e

√√4900 + √5476 = √70 + 74 = √144 = 12

#15. (6.5% of 375) – (0.85% of 230) =?

#a. 23.42

#b. 24.24

#c. 21.64

#d. 25.76

#e. 22.42

Answer: Option e

24.375 − 1.955 = 22.420

Also Read: Inequality Questions for Bank PO: Tips to Solve Quantitative Questions in Bank Exams

Here Comes Some More Simplification Questions to Boost-up Your  Bank PO Preparation

#1. In a garden of 42 trees, 3/7 of them are Neem trees and the rest are Mango trees. Find the number of Mango trees.

#a. 16

#b. 24

#c. 20

#d. 18

Answer: Option b

#2. If √1+473÷256=1+x÷16, then what does x equal to?

#a. 11

#b. 12

#c. 13

#d. 14

Answer: Option a

#3. If 551 ÷ 29 = 19 then 5.51 ÷ 0.0019 = ?

#a. 2.9

#b. 290

#c. 2900

#d. 0.29

Answer: Option c

#4. What is the value of 0.55*4.5/0.81?

#a. 55/18

#b. 3.05

#c. 55/81

#d. 3.555

Answer: Option a

#5. Solve: 12–[26–{2+5×(6–3)}]

#a. 2

#b. 3

#c. 7

#d. 8

Answer: Option b

#6. Simplify: 9/13÷18/26÷90/52

#a. 45/26

#b. 13/45

#c.  26/45

#d. 45/13

Answer: Option c

#7. If (a + b):(b + c):(c + a) = 7:6:5 and a + b + c = 27, then what will be the value of 1/a: 1/b :1/c?

#a. 3:6:4

#b. 3:2:4

#c. 4:3:6

#d. 3:4:2

Answer: Option c

#8. The weight of a bucket full of water is 36 kg. If the weight of a half-filled bucket is 21 kg, what will be the weight of the empty bucket?

#a. 10 kg

#b. 8 kg

#c. 6 kg

#d. 12 kg

Answer: Option c

#9. If 1.5 a=0.04 b then, b-a/b+a:

#a. 77/33

#b. 73/77

#c. 2/75

#d. 75/2

Answer: Option b

#10. In a group of 15 women, 7 have nose studs, 8 have earrings and 3 have neither. How many of these have both nose studs and earrings?

#a. 0

#b. 2

#c. 7

#d. 3

Answer: Option d

#11. The sum of two numbers is 29, the difference between the squares of those numbers is 145. There will be a difference in those numbers.

#a. 13

#b. 8

#c. 11

#d. 5

Answer: Option b

#12. If 2x + 3y – 5z = 18 , 3x + 2y + z = 29 and x + y + 3z = 17 , then what is the value of xy + yz + zx?

#a. 32

#b. 46

#c. 64

#d. 52

Answer: Option d

Also Read: SBI PO Last Date to Apply 2021: Latest Information on the Probationary Officer Job Exam

Strategies to Solve Simplification Questions

The candidates appearing for this stable examination must learn about the basics to increase the speed of solving the questions. A few things that must be on your fingertips are written below. You must know these factors and practice them daily.

#. Learn Tables up to 25

#. Learn Cubes up to 25

#. Learn Squares up to 25

#. Learn Fractions up to 25

You must know the way to solve the simplification questions. The rule that is used for solving such questions is called BODMAS. If you practice solving the questions regularly with this method, you will become a proactive personality which will help you immensely in the test. The VBODMAS rule stands for the following elements:

V:- Vinculum

B:- Remove Brackets – in the order ( ) , { }, [ ]

O:- Of

D:- Division

M:- Multiplication

A:- Addition

S:- Subtraction

Some More Techniques!

#1. You should solve a minimum of 10-20 questions regularly along with doing calculations to get perfect at it.

#2. You must solve the random questions with big digits in the simplest and shortest form. You must practice with maximum effort. You can check the Cricket Scores that are quite big in numbers, and try to perform average, subtraction, division, multiplications, etc. It will make you a suitable candidate.

#3. Put your efforts to acknowledge the methods to solve the simplification questions as they require a sequence to be solved correctly. The calculation will make you excellent at resolving the questions.

#4. The more you practice, the better you become. There is no substitute to practice. So, take maximum tests and practice daily.

#5. Learn all the formulas and emphasize remembering the tricks to solve a particular question.

Also Read: IBPS PO Last Date to Apply 2021: Check Out the Eligibility, Process, Fee and More

Conclusion

Therefore, we hope that this article has proved valuable for your bank PO preparation. This article contains various questions related to the simplification section. You are required to be perfect at it to solve it correctly and find the right answer.

These questions require heavy practice because simplification needs to be done in the proper BODMAS sequence. If you don’t follow it or solve the question in some other way, the answer will get changed and ultimately wrong. This part of the paper needs high concentration and preparation.

Therefore, practice a maximum number of questions to get used to the method of solving such questions. If you are finding any challenge in the preparation, you must take the Bank PO course from the UPSC Pathshala website. The experts will teach you in the best way and make you perfect to achieve high scores. You can get your dreams by wisdom, choose the platform wisely.

Content Protection by DMCA.com
Summary
Simplification Questions for Bank PO: Let's Practice the Questions for the Bank PO Preparation
Article Name
Simplification Questions for Bank PO: Let's Practice the Questions for the Bank PO Preparation
Description
If you are preparing for the Bank PO examination, there's no substitute for practice. Let's practice on the simplification questions for Bank PO and get a step forward towards high scores.
Author
Publisher Name
UPSC Pathshala
Publisher Logo

About the Author

Shruti Rag

Shruti is a creative and enthusiastic content writer along with being a budding journalist. She is a genuine-hearted and exploring girl with a dash of millennial approach. Her love for speaking and writing has made her pursue her bachelor's in journalism and mass communication. She believes in the quote, "if you will never fail in life, you will never rise like a phoenix from its ashes''. She gives strengthening and positive paths to the students by her content. Her interest lies in reading, traveling, and singing. Innovations and realism let you discover your identity. She has faith in wisdom and determination to touch the skies.

View All Articles